top of page

Ulrika Schulman

Corona och solidaritet

Vad betyder solidaritet och vad har det att göra med Corona pandemin som just nu pågår i världen?  Solidaritet betyder enligt wikipedia “sammanhållning mellan olika människor inom en grupp, klass, nation eller hela världen.” Vilket i sig betyder att man är villig att hjälpa andra människor inom olika gemenskaper.  Så vad har det med Corona pandemin att göra?

Alla länder möter corona pandemin på olika sätt, vissa länder som italien införde en fullständig nedstängning av landet medan andra länder som finland bara införde de nödvändigaste försiktighets åtgärderna.En fullständig nedstängning av ett land betyder att alla skolor sängs, bara de nödvändigaste jobben hålls öppna. Butiker och andra fritidsaktiviteter stängs ner, samt att ingen får lämna eller komma in i landet och att alla måste stanna inomhus inne i sina hem, bara gå till butiken då det är nödvändigt. Italien bestämde sig att det här var det enda alternativet som fanns om man skulle vinna striden mot COVID-19. Finland å andra sidan bestämde sig för att inte ha lika drastiska metoder. Det som finland bestämde sig för var ändå att stänga skolor och förbjuda sammankomster mellan 10 och fler personer. Om man kunde så skulle man helst jobba på distans och inte möta andra personer. Fritidsaktiviteter och restauranger stängdes för en tid och man ombads att stanna hemma i mån av möjlighet. Flygtrafiken stängdes ner och ingen får lämna landet. Det strängaste som finland gjorde var att stänga ner hela nyland så att ingen fick lämna nyland och ingen fick komma in i nyland, men det vara bara en kort tid och upphörde sedan att gälla. 

Så hur hanterar den vanliga personen corona situationen och hur visar de solidaritet mot sina medmänniskor? Många jobbar på distans så att inte smitta ner andra, de stannar hemma istället för att gå ut på stan, de skypar och facetimar med sina vänner istället för att möta dem och gå på bio tillsamman. Det skiljer sig från land till land hur människorna hanterar situationen som vi befinner i oss nu. Ta italien som ett exempel, där fick man inte i ungefär två månader inte lämna sitt hem utan då det var nödvändigt som då man måste gå till butiken för att handla mat. Där i italien visade den solidariska andan sig på många olika sätt. Folk höll konserter från sina balkonger och de pratade med varandra över balkongerna. De hjälpte de gammla och andra personer i olika riskgrupper genom att gå till butiken för dem och handla deras uppköp så att de inte skulle behöva oroa sig för att få viruset. I amerika så donerar man pengar till olika frivilligorganisationer som hjälper till i krissituationer som den här. De precis som italienarna går till butiken för andra så att de inte behöver, de skypar och träffas på nätet istället.  Kändisarna i amerika  donerar och har så kallade hangouts med sina fans på nätet. Vissa av dem läser högt ur böcker för de små så att de har någonting att lyssna på då föräldrarna måste jobba(hemifrån).  Här i finland så har medverkandet i frivillighets arbeten gått upp. Mer människor hjälper andra genom att jobba i butiker och andra risk ställen. Här hjälper vi också de utsatta riskgrupperna som de äldre och sjuka.  Över hela världen hjälper folk varandra genom att erbjuda sig att hjälpa med svåra saker.  Över hela världen håller man virtuella konserter som alla kan se och njuta av. Det är inte bara konserterna som har blivit virtuella utan många ser på film tillsamman över nätet och diskuterar och pratar med varandra över nätet samtidigt som man ser på filmen.

 

När det kommer till filmerna så har filmbolagen erbjudit många av de filmer som skulle ha kommit ut på bio vid den här tiden grattis via någon subscription service eller erbjudit kunderna att köpa eller hyra filmerna på nätet så att man kan se dem med familjen medan man är fast hemma. Playstaion har gjort samma sak med sina spel, de erdjuder dem grattis eller för ett lägre pris så att de som gillar att spela har någonting att göra medan man är hemma hela dagarna. Museer erbjuder virtuella besök hos dem så att de som gillar konst kan vi nätet se konstverken och njuta av det. Många bibliotek erbjuder böcker som man kan låna via nätet och läsa med familjen. Och alla hjälper och tackar de som varje dag riskerar sina liv i kampen mot COVD-19, Coronaviruset. Många donerar och ger stöd till läkarna,sjuksköterskorna och de som jobbar i butikerna.  

Tyvärr är det inte alla som kan njuta av alla de bekvämligheter som erbjuds. De som jobbar på sjukhusen kan inte stanna hemma och läsa eller se på film. Men det kan inte de allra fattigaste som trots allting måste riskera allt och gå på jobb för de har inget val. Det är också påfrestande psykiskt för dem som bor ensamma och inte kan träffa sin familj p.g.a att de eller deras familj tillhör någon riskgrupp och då är det viktigt att världen visar att de är där för dem. Att vara solidarisk i tider som denna är inte ett val utan en skyldighet som vi alla måste uppfylla för varandra och de som inte är lika lyckligt lottade som vi. Vi måste alla hjälpas åt i all den utsträckning som vi kan även om det bara handlar omn att gå en promenad med grannens hund eller göra dina morföräldrars uppköp.   


Solidariteten mellan människorna har aldrig synas lika tydligt som nu. Den här krisen har visat alla att vi är där för dem som behöver det även om man inte känner dem. Den här krisen har visat vilka personer som verkligen bryr sig och vilka som bara bryr sig om sig själva för visst finns det dem som inte bryr sig alls. I tider som den här så är det viktigt att vi finns där för varandra och att vi ger stöd åt dem som verkligen behöver det. Det bästa man kan vara just nu är att vara solidariska mot sina medmänniskor. Att ringa och skypa istället för att träffas på stan, att sitta hemma och äntligen läsa den där boken, och att tvätta händerna ofta.

bottom of page